2. maaliskuuta 2014

Tilausneuleista

Mä olen ehkä joskus ennenkin avautunut aiheesta tilausneulominen. Se kun tuppaa olemaan usein pakkopullaa, stressaavaa ja kaikinpuolin typerää hommaa. Sen verran olen oppinut, että pääsääntöisesti kieltäydyn kaikenmoisesta tilausneulomisesta, ellei neule tule jollekulle, jonka varmasti tiedän neuletta arvostavan. Lisäksi pidätän useimmiten itselläni vapauden päätää  mallin- ja värin valintaan liittyviä juttuja. 


Lanka: Debbie Bliss Merino Aran
Puikot: 4,0 mm
Ravelryssä: Black

Noh. Kuinkas sitten kävikään? Mua lähestyttiin vähän ennen joulua viestillä, jossa pyydettiin lapasia. Vastasin olevani kiireinen, mutta palaavani asiaan joulun jälkeen, jos sopiva inspiraatio iskisi. Menin lupaamaan, koska olin neulonut aiemmin tälle ihmiselle lahjaksi sukat, joista hän kertoi pitäneensä kovasti. Joulu oli ja meni, neuloin tilaajan käteen sopivat lapaset ja lähestyin häntä viestillä, oikein kuvan kera. Ois lapaset valmiina, maksua ja lähettämistä vailla.


Hinta kuulemma sopi ja lapaset kelpasivat. Jäin odottamaan osoitetta, johon lapaset lähettää. Eipä kuulunut mitään, lähes kahteen kuukauteen. Laitoin sitten itse viestiä, että unohtuiko koko juttu, mitä teen lapasten kanssa, voinko kenties antaa ne jollekulle muulle? Ylimääräinen raha oli kuulemma mennyt muuhun, ei ollut nyt varaa näihin. Saan laittaa lapaset eteenpäin.


Kyllä ottaa kupoliin! Ymmärrän, että rahatilanne voi olla tiukka, mutta silloin ei mennä tällaisia etukäteistilauksia tekemään. Tuli tunne, ettei tilaaja käsittänyt ollenkaan, että suunnitteleminen ja neulominen söi minulta kuitenkin useamman tunnin aikaa, jonka olisin mielummin käyttänyt neuleeseen, jolle on tiedossa arvostava käyttäjä. 

Onneksi lähipiiristä löytyi pienikätinen, itse vähemmän lapasia neulova, huipputyyppi, jolle tyrkkäsin lapaset. Että arvostavaan kotiin pääsivät kaikesta huolimatta. Silti en tahdo päästä tästä ärsytyksestä yli millään. Ehkäpä opin taas olemaan entistä tarkempi siitä, kenelle neulon. Jos neulois vaan itselleen? No ehkei, mutta tilauksesta en hetkeen ainakaan mitään.

27 kommenttia:

 1. Harvinaisen ärsyttävä tilanne, mutta onpa ihan älyttömän nätit lapaset! Tuo palmikko on kyllä todella kaunis :D

  VastaaPoista
 2. Oivoi! Ymmärrän ärsyyntymisesi ihan täysin! Ja joku kumma noissa tilausneuleissa tosiaan on, kun ne jostain syystä muodostuu lähes poikkeuksetta pakkopullaksi! Onneksi neulomillesi lapasille löytyi sopivat kädet, sillä ne ovat tosi kauniit palmikoineen!

  VastaaPoista
 3. Kauniit lapaset olet tehnyt.!Voi itku,miten joku voi tehdä noin inhottavasti :( harmittaa tuollainen. Tottahan se on,että välillä voi olla rahasta tiukkaa,mutta sit ei kyllä pitäis tilaustakaan tehdä. Onneksi lapaset löysi lopulta oikean kodin :)

  VastaaPoista
 4. Siis komppaan edellisä, aivan älyttömän kurjaa ja tylsää tuollainen. Jos tilataan, silloin ollaan sitouduttu maksamaan ja ostamaan tuote. Eräälle ystävälleni kävi juuri noin, tosin hän toimitti tuttavansa tilausta toiselle tuttavalleen, ihan mittoja ja värejä myöten kaikki oli tarkkaa, ja nyt sitten kahdesta valmiista muka vain toinen on se jonka tilaaja haluaa. Ja pöh!
  Onneksi noin herkut lapaset pääsivät arvostaviin käsiin. Mur. Toivottavasti sinulla on jo puikoilla jotain ihanaa itsellesi! (:

  VastaaPoista
 5. Kamala tilanne, vielä ärsyttävän pakkopullaneulonnan päätteeksi! Mutta tosi kauniit lapaset, tykkään tollaisista palmikkolapasista ihan älyttömästi, ne on niin kauniita.

  VastaaPoista
 6. Voi että miten ärsyttävää! Lapaset on kuitenkin kauniit ja onneksi löytyi käyttäjä niille.

  VastaaPoista
 7. Raivostuttavaa! Samasta syystä tilausneuleita en tee juurikaan tee. Tilanteita, joissa minulle on jäänyt käteen tilaajan valitsemasta rumasta langasta tehty valmis työ, on ollut jo riittämiin. Onneksi lapaset pääsivät lämmittämään arvostavan ihmisen käsiä! :-)

  VastaaPoista
 8. Voi ei, mikä tilanne. :/ Onni tosiaan, että kauniit lapaset pääsivät sentään käyttöön. :)

  VastaaPoista
 9. Tosi upeet! On kyl sen tyypin häpee, ko ei osannu aikuisena ehkä ihan arkee hallita, niin et ois pystyny noin makeet lunastaa itelleen! Ite oon kans alkanu tohon enkä neulo ko tarkoille ja valituille just sen takii, et vee-käyrä lähtis tosi lujaa nousee kaikista nokankoputuksista :)

  VastaaPoista
 10. Olipa kurja juttu. Ihmiset, mikä niitä vaivaa?

  Lapaset on kyllä tosi hienot!

  VastaaPoista
 11. Todella ärsyttävää. Siis todella, todella ärsyttävää! Mutta joku sai hianot lapaset.

  VastaaPoista
 12. Mulla on kans kerran käynyt näin. Tein kirjoneuleiset lapaset, jotka olikin valmistuttuaan mulle liian pienet joten pistin ne myyntiin. Sain sitten kysymyksen, että tekisinkö tilauksesta samanmoiset mutta toisen väriset. Sanoin että käy, ilmoitin hinnan ja oletetun valmistusajan (kaksi viikkoa), kaikki oli ostajalle ok. Etsin sopivan värisiä ja paksuisia lankoja sitten kissojen ja koirien kanssa ja neuloin yötä myöten jotta saan valmista luvatussa ajassa. Valmista tuli ja olin ostajaan yhteydessä. Halusi lisää maksuaikaa. Kahden viikon päästä kun olin uudestaan itse yhteydessä ostajaan tulikin pyyntö lähettää lapaset postiennakolla. Ei lähteneet lapaset siihen osoitteeseen...

  En ole tuon tapauksen jälkeen tehnyt enää yksiäkään tilaustöitä muille kuin ihan läheisille kavereille ja lupasinkin pyhästi itselleni, että jatkossa a) ilmoitan reilusti enemmän aikaa itselleni tehdä tuote ja b) kaikki rahaliikenne ennen kuin edes aloitan. Suosittelen muillekin!

  VastaaPoista
 13. No huh huh. Tekipä ikävästi tämä neuleen tilaaja. :/ Onneksi kauniille lapasille löytyi toinen ottaja ja pääsivät lapaset arvostavaan kotiin. Mää oon kanssa päättänyt että en ala enää neuloa tilauksesta esim. lahjoja jonkun sukulaiseni tutulle. Neulon mieluummin niille, joiden tiedän arvostavan ja rahaa isompi palkkio itselleni on se hyvä mieli, mikä tulee kun läheinen ihminen ilahtuu lahjastaan. Usein tilaustyöt ovat juurikin stressaavaa pakkopullaa ja sitä ärsytystä ja menetettyä neulonta-aikaa harvoin raha kompensoi. Ei oo vielä ollu niin rikkaita ostajia... :D

  VastaaPoista
 14. No, tilaajaa varmaan harmittaa kun jäi näin kauniit lapaset saamatta - mutta ihan oikein sille ;)

  VastaaPoista
 15. Tosi kauniit lapaset, mutta törkeää toimintaa tilaajalta.

  VastaaPoista
 16. Voi itku, miten kurjasti tehty tilaajalta. Onneksi lapaset löysivät kuitenkin hyvän kodin! Minäkään en tee tilauksesta, sukkia on muutamat pyytäneet. Olen sanonut jotain summittaista hintaa ja saanut kuulla ihmetyksiä, kun kirpputorilta saa kuulemma halvemmalla. Olen sitten sanonut, että hakee sieltä sitten :) Muutenkin tilausjutut on yleensä niin pakkopullaa, että huh. Mieluummin tekee omaksi huvikseen varastoon ja jakelee sieltä sitten hyvänmielenlahjoja. :)

  VastaaPoista
 17. Voi jösses. Reilu kerho asialla...

  VastaaPoista
 18. Ärh. Mulle on joskus käynyt samoin tilauskorujen kanssa. Ärh vielä kerran. Onneksi nuo lapaset saivat kuitenkin rakastavan käyttäjän - voin todistaa!

  VastaaPoista
 19. Kävipä huonosti :( Minä myös kieltäydyn kaikista rahaa vastaan tilatuista jutuista. Lahjaksi voin tehdä ja joskus olen antanut ostaa langat, mutta rahaa vastaan en koskaan.

  VastaaPoista
 20. Huhhuh! Mutta tutulta kuulostaa, valitettavasti. Minä päätin vuoden alussa, että tilaustöitä en enää tee.

  VastaaPoista
 21. Voi kurja, hienot ovat kuitenkin lapaset. Onneksi mä olen niin hidas neuloja, että harvoin mitään saan aikaiseksi (ja onneksi kaveripiirissä on paljon neulojia), eikä kyselyitä tule. Paitsi siskon lapsilta :) Mutta niille nyt ihan eri asia tehdä, kun saa vähän itselle aivopähkinää, ja muutenkin, kun niin itsepintaisesti niitä pitävät, että ehtivät käydä pieniksi.
  Mutta tunnistan tuon pakkopullan ompelun puolella (mulla mm. ompelijan koulutus). Moni kysyy sitä ja tätä korjausta, ja aina mä kiroilen niiden töiden kanssa, kun aikaa tuhraantuu jonkin yllättävän seikan takia enemmän kuin oletettua. Nyt olen oppinut ihan reippaasti pyytämään kunnon korvausta (kavereilta tietty tuplat/pakotettuna istumaan seurana, jotta tajuaa, että ei ne hommat ihan käden käänteessä käy ;)), ja jos hinta ei miellytä, niin kauppoja ei synny. Olen myös antanut haitarihinnan, jos tuntuu että työ omasta mielestäni ei ole täyttänyt supertarkkoja laatukriteereitäni, ja sanonut, että omantunnon mukaan voi maksaa. Ovat maksaneet sitten sen enemmän mukaan. Toistaiseksi en ole onneksi törmännyt maksamattomiin tyyppeihin, mutta sittenkö se vasta korpeis. Ymmärrän täysin.

  VastaaPoista
 22. En ees sano mitä mieltä olen tuommoisesta välinpitämättömyydestä hyviä tapoja ja aikuismaista toimintaa kohtaan >:(. Ihan vihaksi pistää. Hienot on lapaset, siitä nyt ei mihinkään pääse.

  VastaaPoista
 23. Maksatan aina langat tilaajalla, ennenkuin rupean tekemään. Ei tule ainakaan itselle kustannuksia perumisista. Ikävää kyllä tuommoinen:(

  VastaaPoista
 24. Höh, tosi ärsyttävä tilanne! Jos tilaa jotain niin sitten pitää olla kyllä varaa maksaakin sovitusti.

  Mä neulon hyvin harvoin maksusta mitään kellekään, lahjaksi yleensä sitten menee. Ko en oo vielä päässyt itteni kanssa jyvälle, että onko mulla oikeus myydä toisen ohjeella tehtyä neuletta rahalla. :) Ja oon nyt ollut niin itsekäs viime aikoina, et itelle oon neulonut vaan itelle pääasiassa. :D

  VastaaPoista
 25. Mä kiitän tästä valtaisan suuresta vertaistuen määrästä! Se tuli tarpeeseen.

  VastaaPoista
 26. Eipä tiedä tilaaja, mitä kaikkea menetti, ei pelkkiä upeita lapasia!
  Multa on monesti pyydetty, että voisinko neuloa puseroita milloin kenellekin. Siihen yleensä vastaan, että voin, mutta siitä tulee kallista ja kertonut arvioidun tuntimäärän, jonka puseroon käyttäisin. Toistaiseksi ei ole tarvinnut vähää neuleaikaansa toisille jakaa... Lahjaksi teen mielelläni, tosin puseroita harvemmin.

  VastaaPoista
 27. ÄRsyttävää!! Sapetttaa tuommonen! Multaki kysy opettaja muutama vuosi sitten kun olin vielä koulussa ja valmistumassa, että voisinko tehdä tilausneuleena hänen ystävättärelleen boleron tai sellasen neuletakin. No laitoin sähköpostia tälle opettajalle ja hän kertoi millasesta tykkää. Sen jälkeen kun kerroin,e ttä hän saa hankkia langat ja maksaa minulle vaivanpalkkaa niin ei kumma kuulunut mitään!

  VastaaPoista

Muisk! Kiitos kommentistasi! :)